Buz Hokeyinin Kuralları ve Cezalar

* Buz Hokeyinin Kurallari

* Oyun Süresi  20 ser dakikalik 3 devreden olusur  her devre arasinda 15 dakikalik molalar vardir ve devreler arasinda takimlar kaleleri degistirirler.
*  takimlar 2 si kaleci olmak üzere 20 ser kisiden olusur, fakat buzda ayni anda 5 oyuncu ve 1 kaleci ile mücadele ederler. Buz içindeki bes oyuncudan  ikisi  savunma, üç oyuncu ise hücum görevini üstlenir. Her takim bir kaptan ve en çok 2 yardimci kaptan belirlemektedir. Buz hokeyinde oyuncu degisiklikleri oyun devam ederken ve durdugunda  yapilabilir.
* Karsilasmada oyun, hakemin paki belli noktalarda her iki takimdan birer oyuncunun sopalari arasina biraktigi baslama atisiyla baslar ve her iki oyuncu da paki kendi takimina kazandirmaya çalisir.
* Buz hokeyinde, iki temel kural vardir. Bunlardan biri Ofsayt digeri Buzlanmadir. Ofsayt kuralina göre, hücum yapan takim oyunculari, pak mavi çizgiyi geçtikten sonra mavi çizgiyi geçebilirler. Buzlanma ise, bir takim oyuncusunun, paki kendi yari sahasindan karsi takimin kale çizgisini de geçecek sekilde uzaklastirmasiyla gerçeklesir
* Gol, bir hücum oyuncusunun sopasindan çikan pakin, kale direkleri arasindan ve kale çizgisini tam olarak geçmesi ile olur. Her gol oyuncunun kaydina bir puan olarak geçer. Bir oyuncu gol atinca, golden hemen önce, ona bu golü atmasinda yardimi olan en çok iki oyuncuya asist (yardim) yapti kaydi verilir. Her asist bir puan olarak o oyuncunun kaydina geçer.
* Buz hokeyinde; bir bashakem, iki çizgi hakemi, iki kale hakemi, bir sayi hakemi,bir saat hakemi,bir anos hakemi bulunur.

* Buz Hokeyinde  Cezalar

* Bir küçük cezada kaleci disindaki herhangi bir oyuncu 2 dakika için buzdan çikarilir ve yerine baska oyuncu giremez.
* Büyük bir cezada, kaleci de dahil herhangi bir oyuncu ,oyunun geri kalan kismi için buzdan çikarilir ve yerine baska bir oyuncu 5 dakika sonra oyuna girebilir.
* Kaleci de dahil olmak üzere bir takimdan bir oyuncu maç cezasi alirsa, oyunun geri kalan kismi için buzdan çikarilir ve soyunma odasina gönderilir. Oyundan atilan oyuncunun yerine 5 dakika sonra bir baska oyuncu girer.
* Eger küçük ceza verilmesi durumunu da içeren bir ihlalde bashakem penalti atisina hükmederse penalti atisi gerçeklesir.
* Ceza gerektiren baslica  Hareketler
* Pakın kasten üstüne düsen ya da paki yerde vücuduna dogru çeken kaleci disindaki oyuncuya küçük bir ceza verilir.Kaleci disinda hiçbir savunma oyuncusu, paki buzdan eliyle alamaz. Bu kurali ihlal eden oyuncuya  küçük bir ceza verilir. Kavga veya yumruklasma baslatan  bir oyuncuya maç cezasi verilir.
* Sopasini kanca olarak kullanip rakibinin ilerlemesini engelleyen veya engellemeye çalisan oyuncuya küçük bir ceza verilir.
*  Rakibini eliyle, sopasiyla veya baska bir sekilde tutan oyuncuya bir küçük ceza verilir Paka omuz hizasindan yüksekte vurmak yasaktir yapildiginda oyun durdurularak, ihlali yapan oyuncunun takiminin kalesine en yakin iki noktadan birinden oyun baslatilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder