Buz Hokeyi Sahası ve Özellikleri


Buz Hokeyi Sahası
Buz hokeyi pisti boyu 60 metre, eni 30 metre olan dikdörtgen bir pisttir.  Oyun alanı 1,22 metre yüksekliginde, kenarları ise  duvarla çevrilmiştir.  Pist kenarındaki sağlam,seffaf plastikten yapılan veya özel filelerle kapatılmış kısımlar ise  pakın kolayca pistten çıkmasını engelleyerek oyunun devamını saglamak, sıkıştırmalarda  oyuncuları, seken veya dışarı direk giden pakı  durdurarak seyircileri korumak amacıyla yapılmıştır. Uluslar arası kurallar geregi pistin boyutları en fazla 61 metre uzunlugunda 30 metre enindedir, en az ise 56 metre uzunlugunda 26 metre eninde ve sahanın 4 kösesi oval olmalı , bu ovallık ise 7 ila 8,5 metre yarı çapta olmalıdır. Ülkemizde ise resmi olmayan karşılaşmalar ve antremanlar boyutlarının oranı  daha küçük alanlarda da oynanabilmektedir.

Buz Hokeyi Pisti maç yapılırken seyircilerle beraber

Oyun alanında, alanı iki eşit parçaya bölen kırmızı bir orta çizgi ve üç eşit parçaya bölen iki mavi çizgi, bir orta yuvarlak ve her iki yarı alanda ikişer başlama yuvarlağı çizilidir.  İki mavi çizgi arasındaki alan tarafsız bölge, kaleyle önündeki mavi çizgi arasındaki alan savunma bölgesi, öbür mavi çizgiyle rakip kale arasındaki alan da saldırı bölgesi olarak adlandırılır.

Buz hokeyi sahası çizgileri


Buz Hokeyi Kalesi


Buz pisti temizleme aracı

Bir zamallar Pistler bu şekilde temizlenmekte idi

Ülkemizde patenin ilk zamanlarında ve şimdi bile bazı küçük pistlerde pistler sacdan veya tahtadan yapılan küreklerle temizlenmekte ve daha sonra hortumla sulanıp tekpar donup düzelmesi beklenmekte idi, O dönemler bu zorlukları yaşayan kardeşlerim çok iyi bilir.  Buz temizleme aracı Türkiye'ye ilk olarak Türkiye'nin ilk Olimpik buz pateni Bel,pa ile beraber gelmiştir.


1 yorum:

  1. merhaba;
    mini br buz hokey saha ölçüleri ne olmalıdır.
    bilgi rica ediyorum.

    YanıtlaSil