Buz Hokeyinde Kullanılan Malzemeler ve Özellikleri

Buz Hokeyi Pateni

HOKEY PATENİ- Hokey pateninin altı biraz oval, kısa ve ucunda dişleri olmayan bir çeliğe sahiptir. Buz hokeyi pateninin altındaki çeliklerin ortasında buza tutunmayı sağlayan iki tarafı keskin yarım ay şeklinde “oluk”lar bulunur. Oluklar paten kullanıldıkça aşınır ve yeniden açılması gerekir. ( Oluklar önemlidir patenin bir nevi dümenidir, oluğu olmayan patenle kaymak dümensiz bir arabayla yol almaya benzer ve patenlerin oluklarının bozulmaması için beton zemine basılmamalıdır veya altına kuruyucu plastik takılmalıdır)



Buz Hokeyi Paten Koruyucu Altlığı

KASK- Oyuncunun, kafasına  gelebilecek pak, sopa ve oyun esnasında oluşacak düşme, darbe,gibi etkenlere karşı kişiyi korur. Buz üzerinde hokey oynarken oyuncular çene altı kayışı iyice kilitlenmiş bir şekilde kaskı giyerler. Uluslararası kurallara göre 18 yaşından küçük sporcular  kasklarının önünü tamamen kapatan kafes şeklindeki özel vizörünü kullanmak zorundadırlar.  

Buz Hokeyi Kaskı

Buz Hokeyi Kaskı yüz koruma kafesi

DİZLİK- Dizin üst kısmından patene kadar uzanan sert plastikten yapılmıştır Bacağın ön kısmını pak, sopa ve oyun esnasında gelebilecek bütün darbelere karşı  korur.  Oyuncular dizliklerinin üstünü tamamen saran hokey çorabı giyerler. Hokey çoraplarının üstü dizliklerin dönmemesi için bantlarla sağlamlaştırılır.  

Buz Hokeyi Dizliği



Buz Hokeyi Çorabı

OMUZLUK - Göğüslük olarak da adlandırılabilir. Omuzları ve göğüs kısmını  pak, sopa ve maçtaki sert çarpışmalara karşı sporcuyu  korur.  Pist kenarındaki duvarlara maç esnasındaki sert çarpmalarda oyuncunun omuzlarında olabilecek sakatlık riskini azaltır. 

Buz Hokeyi Omuzluk


Buz Hokeyi Forması



DİRSEKLİK - Dirseklerle kolların bir kısmını korur. Duvara çarpmalarda ya da buz üstüne sert düşmelerde sporcuyu korur ve sakatlık riskini çok aza indirir.


Buz Hokeyi Dirseklik


ELDİVEN- Oyuncunun sopasını iyi kavraması ve güçlü şutlar atabilmesi için eldivenin önemi büyüktür. Eli ve bilekleri örtecek şekilde içi özel malzemeler ile yapılmıştır. Yere düşmelerde ve çarpmalarda elleri ve olabilecek sakatlıkları önlemek amacıyla kullanılır.

Buz Hokeyi Eldiveni


HOKEY ŞORTU- İçi sert plastikle kaplı dayanıklı kumaştan yapılır. Bel ve kalça bölgesinde, düşmelerde sakatlıkları önlemek amacıyla daha sert kalın ve düşmelerde olacak sakatlanma riskini önleyici malzemeler  bulunur. Bunun yanında oyuncular cinsel bölgelerini korumak amacıyla kuki adı verilen koruyucu malzemeyi şortun altına   giyerler.


Buz Hokeyi Şortu


Buz Hokeyi Şortu Askısı

Buz Hokeyi koruyucu Kuki

Buz Hokeyi Çantası


BUZ HOKEYİ SOPASI ve PAK-  Hokey sopası tahta, yada fiberden yapılabilir. Boyu 1,35 metre'den ve alt uç kısmındaki  kıvrık kısmın boyu da 32 santimet­reden fazla olamaz, hokey sopasının alt uç kısmındaki bu kıvrık kısım özel bantlarla pak'ı daha iyi tutması ve iyi vuruşlar yapabilmesi için bantlanır. Paklar ise genellikle sıkıştırılmış siyah kauçuktan yapılan ve yaklaşık 160 gram ağırlığında bir disktir. 2.2 cm yüksekliğinde ve 7,5 cm çapında olan bu  disk, bazen güçlü şutlar atıldığında saatte 100 ila 150 km aşan hızlara ulaştığı bilinmektedir. Pak koruyucu malzemesiz oyuncunun bir yerine geldiginde çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir. O yüzden Buz Hokeyi sporu koruyucu malzemesiz  yapılmamalıdır.

Buz Hokeyi Pakı




Buz Hokeyi Sopası

Buz Hokeyi Sopası Bantı


KALECİ ÖZEL KIYAFETİ- Kalecilerin kıyafetleri oyuncuların kıyafetlerinden farklıdır.  Oyunculardan farklı olarak büyük görünümleri ile dikkat çeken kaleci dizliklerini, daha koruyucu olan kaleci göğüslüklerini ve kaleci kasklarını giyerler. Kalecilerin sopaları da farklı yapıdadır. Kaleci patenlerinin ön kısımlarıda  daha koruyucudur. Kaleci dizliği yüksek süratli şutlarda kaleciyi koruyacak ve şutları rahat kurtarış imkanı sağlıyacak şekilde tasarlanmıştır. Kaleci kaskının sağlamlığı  ve önündeki özel kafes büyük önem taşır, çünkü hızlı şutlar kaska isabet edebilir.



Buz Hokeyi Kaleci Malzemesi
Buz Hokeyi Kaleci Sopası

Buz Hokeyi oyuncusu komple malzemesi ile




3 yorum: