Buz Hokeyi Nedir ?


Buz Hokeyi Pisti
Buz Hokeyi buzun üzerinde iki takımla oynanan bir spor ve takım oyunudur. Oyuncuların hokey patenleri ve koruyucu malzemelerini giyinmiş bir şekilde buz pisti üzerinde hokey sopalarıyla  pak'ı kontrol edip rakip kaleye atmaya çalışıp , pak'ı kalenin içine sokarak sayı bulmalarıdır.  Takımda biri kaleci olmak üzere altı oyuncu molasız oynar. Kalecinin kıyafetleri ve sopası farklıdır.  Bir takımda 20′den fazla oyuncu vardır, ama oyun esnasında bir takım pistte aynı anda 6 kişiden fazla oyuncu bulunduramaz. Bir oyuncu kuralları ihlal ederse hakem ceza olarak takımı bir süreliğine 5 kişiyle oynatır. Dünyada kuralları en çok olan sporlardan biridir. Sahanın Uluslar arası standart ölçüleri 26×56 mt. genişlikte bir buz pistinde  oynanır. Oyun 3 devreden ibarettir ,devreler  20 dakikadan oluşur,her devre arası 15 dakika mola verilir.


Buz Hokeyi Oynamak İsteyenler  Neler Yapmalı Nereye başvurmalılar?

Öncelikle Buz hokeyi takımında oynamak isteyen kişi buzda kaymayı çok iyi derecede bilmesi gereklidir. İyi derecede kayabilmek için ise küçük yaşlarda buz hokeyi eğitimi almaya başlamak büyük önem taşımaktadır. Diğer  yandan  buz hokeyi eğitimi dünyada, buz hokeyi sporu yapılan ülkelerde, sporcular çocuk yaşlarda başlamakta  ülkemizde ise  daha büyük yaşlarda buz hokeyine başlayan ve bu sporu yapan sporcularıda görmek mümkündür.

Türkiye’de buz hokeyi artık birçok ilde yapılabilmektedir. Ankara, İstanbul, İzmir, İzmit-Kocaeli, Erzurum’da olimpik ölçülerde  buz pateni pistleri vardır. Olimpik ölçülerde olmayan buz pateni pistleride Türkiye'nin  birçok şehrinde bulunmaktadır.  Buz hokeyi yapmak isteyenler  Ankara’da Bahçelievler Buz Pateni Sarayı, İstanbul'da Silivrikapı Buz Pisti ve Spor Kompleksi, İzmit Kocaeli B.B. Olimpik Buz Sporları Salonu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Buz Sporları Salonuna  ayrıca  Erzurum’da da 2011 kış olimpiyatları için açılan 3000 ve 500 kişilik seyirci kapasiteli buz hokeyi salonları mevcuttur. Türkiye'deki bu pistlerde buz hokeyi eğitimi tecrübeli antrönörler tarafından verilmektedir. Buz hokeyi öğrenmek ve oynamak isteyenler  buz pistlerindeki kulüplere ya da ilgili kişilere başvurarak gerekli bilgiye ulaşabilir ve buz hokeyiyle tanışabilirler.

Kadir Hoca Kurtuluş parkı 1984

Kadir Çurku Hoca, Bülent Özdemir,Hüseyin Güdül birlikte Kurtuluş Parkı, 1985

Ayrıca Türkiye'de ilk buz hokeyi karşılaşmasının yapıldığı ve Türkiye'nin ilk buz pateni pisti olma özelliğini taşıyan Ankara'da Kurtuluş parkı içindeki Atatürk Buz Pateni ve Spor tesisleridir. Yukarıdaki iki resim o dönemlerden. Buz hokeyi yapılıp öğrenilebilecek bazı pistlerin adresleri ve telefonları aşağıda belirtilmektedir.

Ankara Bahçelievler Buz Pateni Sarayı
Adres: Akdeniz Cad. No:57 Bahçelievler Ankara
Tel: 0312 223 35 13
İstanbul Silivrikapı Buz Pisti ve Spor Kompleksi
Adres: Hisaraltı Cad. No:11 Fatih İstanbul
Tel: 0212 589 28 29
İzmit-Kocaeli B.B. Olimpik Buz Sporları Salonu
Adres: Kocaeli B.B. Olimpik Buz Sporları Salonu 41100 Şirintepe-İzmit-Kocaeli
Tel: 0262 226 60 86
İzmir Büyükşehir Belediyesi Buz Sporları Salonu
Adres: Aşık Veysel Rekreasyon Alanı Bornova/İzmir
Tel: 0 232 293 38 76
Erzurum 3000 ve 500 Seyircili Buz Hokeyi Salonları
Adres: Yakutiye Spor Kampüsü, Aziziye Yolu Yakutiye ERZURUM
Tel: 0442 328 02 20--21-22-23-24-25

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder